ANTALYA BAROSU HUKUK ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME MERKEZİ
Tarih: 5.12.2024 | Okunma Sayısı: 477

ANTALYA BAROSU HUKUK ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME MERKEZİ YÖNERGESİ

BİRİNCİ KISIM

Amaç ve Kapsam

Amaç
MADDE 1

Bu yönergenin amacı, Antalya Barosu Araştırma ve Geliştirme Merkezinin kuruluşu, görevleri, faaliyet alanları, organizasyon yapısı, organları ve organların seçilme ve atanma usulleri ile ilgili esasları düzenlemektir.

Kapsam
MADDE 2

Bu yönerge; Antalya Barosu bünyesinde yapılacak olan avukatlık mesleğinin ve ayrıca genel olarak hukukun ve mevzuatın geliştirilmesi amacıyla çalışmalar yapmak için kurulan Antalya Barosu Araştırma ve Geliştirme Merkezinin yapısı ve işleyişini kapsamaktadır.

İKİNCİ KISIM

Kuruluş ve Görev

Kuruluş
MADDE 3

Bu yönergede yazılı görevleri yerine getirmek amacıyla Avukatlık Kanunu’nun 76/1maddesi ve Antalya Barosu Yönetim Kurulunun 13.11.2024 Tarih ve XXX sayılı kararına istinaden Antalya Barosu Araştırma ve Geliştirme Merkezi kurulmuştur. 

Görev
MADDE 4

Merkezin görevleri ve faaliyet alanları şunlardır:

a) Mevzuatın geliştirilmesi, hukukun geliştirilmesi ve avukatlık mesleğinin geliştirilmesi ve bu yönde çalışmaların yürütülmesi bakımından araştırmalar yapmak, araştırmalara dayanan önerilerde bulunmak, yayınlar yapmak, gerekirse taslaklar hazırlamak.

b) (a) bendinde yazılı konularda ve ilgili başkaca konularda inceleme ve araştırmalar yapmak, yaptırmak, bunları rapor halinde hazırlayarak Baro Yönetim Kuruluna sunmak.

c) (a) bendinde yazılı konularda ve ilgili başkaca konularda projeler üretmek, projeleri yazmak ve Baro Yönetim Kuruluna iletmek.

d)  Bu yönergenin amaçları doğrultusunda Baro Yönetim Kurulunca verilen diğer görevleri ve tavsiye kararlarını yerine getirmek.

İşbirliği
MADDE 5

Merkez, görevlerini yerine getirebilmek için başta Antalya Barosunun diğer kurul ve merkezleri, üniversiteler, üniversitelerin sürekli eğitim merkezleri ve diğer merkezleri, hukuk fakülteleri, diğer barolar ve baroların ilgili kurul ve merkezleri, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Noterler Birliği, AHİM, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Yüksek Seçim Kurulu, ve görevin gerektirdiği kamu veya özel nitelikli diğer tüm kurum, kuruluş ve kurullarla işbirliği yapar; bunlarla ortak çalışma, araştırma programları uygulayabilir; danışma kurulları ve komisyonlar oluşturabilir. 
Yurt içi ve yurt dışındaki uzmanlardan faydalanabilir; ilgili uluslararası kurumlarla mesleki ve bilimsel ilişkiler kurabilir.

ÜÇÜNCÜ KISIM

Antalya Barosu Hukuk Araştırma ve Geliştirme Merkezi Yapısı

BİRİNCİ BÖLÜM - Antalya Barosu Hukuk Araştırma ve Geliştirme Merkezinin Teşekkülü

MADDE 6 - Antalya Barosu Hukuk Araştırma ve Geliştirme Merkezinin Teşekkül Amacı

İşbu yönergede düzenlenen tüm etkinlik ve faaliyetler, Antalya Barosu Hukuk Araştırma ve Geliştirme Merkezi tarafından yürütülür.

MADDE 7 - Antalya Barosu Hukuk Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin Yetkilerinin Kapsamı

Antalya Barosu Hukuk Araştırma ve Geliştirme Merkezinin yetkileri, merkezin görevleri ve faaliyetler alanları konusunda işbu yönergede yer alan tüm düzenlemeleri kapsamaktadır.

MADDE 8 - Antalya Barosu Hukuk Araştırma ve Geliştirme Merkezinin Organizasyon Yapısı ve Toplantı Usulleri

a) Antalya Barosu Araştırma ve Geliştirme Merkezi, Baro Yönetim Kurulunca 9. maddedeki kriterlere göre atanan bir başkan ve yine Baro Yönetim Kurulunca 9. maddedeki kriterlere göre atanan on dört üyeden oluşur.

b) Yürütme Kurulu Üyeleri kendi aralarından bir başkan yardımcısı ve bir sekreter seçerler.

c) Kurul üyesi avukatların görev süresi iki yıldır. Görev süresi biten avukat yeniden görev alabilir.

d) Yürütme Kurulu, Merkezin tüm çalışmalarından birinci derecede sorumludur.

e) Yürütme Kurulu üyeleri çalışmalarından dolayı Baro Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.

f) Yürütme kurulu olağan olarak ayda en az bir kere toplanır. Kurul Başkanı gerekli gördüğü durumlarda kendisi ya da bir kurul üyesinin teklifi üzerine kurulu olağanüstü olarak toplantıya çağırabilir. Toplantının uzaktan ya da yüz yüze yapılmasına karar verilebilir. Toplantı gündemi ve usulü Başkan tarafından hazırlanır ve önceden üyelere duyurulur.

g) Olağan ve olağanüstü toplantılarda 1136 sayılı Avukatlık Yasasının Baro Yönetim Kurulu toplantılarına ilişkin hükümleri uygulanır. Toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar alınır. Karara muhalif üye veya üyelerin talep etmesi halinde karar defterine şerh düşülebilir. Eşitlik halinde Başkanın oyu belirleyici olur. Başkan olmadığı durumlarda toplantıya Başkan Yardımcısı, her ikisinin de bulunmadığı durumlarda kurulun en kıdemli üyesi toplantıya başkanlık eder. Toplantıda alınan kararlar bir tutanakla veya karar defterine yazılmak suretiyle saptanır. Kararların birer örneği Baro Yönetim Kuruluna gönderilir ve tüm kararların asılları beş yıl süre ile saklanır.

İKİNCİ BÖLÜM- Antalya Barosu Hukuk Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı ve Yürütme Kurulu Üyelerinin Seçimi

MADDE 9

Antalya Barosu Hukuk Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı ve Yürütme Kurulu üyeleri Antalya Barosuna kayıtlı avukatlar arasından Antalya Barosu Yönetim Kurulu tarafından atanır.

MADDE 10
Başkanın özürlü veya izinli olması ya da geçici olarak görevinden ayrılması durumunda, Başkana ait görev ve yetkiler, Başkan Yardımcısı tarafından yerine getirilir. Süresinden önce boşalan Başkan, Başkan Yardımcısı veya Sekreter görevine on beş gün içinde birinci fıkrada yazılı usullere göre yeniden seçilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM- Antalya Barosu Hukuk Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı, Başkan Yardımcısı, Sekreteri ve Yürütme Kurulu Üyelerinin Görevleri

MADDE 11 – Başkan, Başkan Yardımcısı ve Sekreterin Görev ve Yetkileri
Başkan Merkezi temsil eder.
Başkan, Merkezin yönetiminden, işbu yönergede yer alan tüm görev ve faaliyetlerin yerine getirilmesinden, çalışmaların merkez programına uygun olarak yürütülmesinden, Merkezde görev alan üyelerin görevlerini gereği gibi yerine getirmesinden ve denetiminden sorumludur. Yürütme kurulu toplantılarında bir oy hakkı vardır. Antalya Barosuna kayıtlı ve en az 3 yıl meslek kıdemine sahip avukatlar arasından doğrudan Baro Yönetim Kurulu tarafından atanır.

b)Genel Sekreter; Yürütme Kurulunun bir üyesidir. Yürütme Kurulu üyelerinin görev ve yetkilerinin yanı sıra; Yürütme kurulu, Başkan ve Başkan Yardımcısı tarafından verilen diğer görevleri de yapar. Yürütme Kurulu toplantılarının tertibi, Antalya Barosu Araştırma ve Geliştirme Merkezi tarafından yapılacak tüm etkinliklerle ilgili gerekli yazışmaların yapılması, etkinliklerin organizasyonu ve tertibinden sorumludur. Yürütme kurulu toplantılarında bir oy hakkı vardır. Baro Yönetim Kurulu tarafından atanan Yürütme Kurulu üyeleri arasında yapılacak seçimle belirlenir.

c) Başkan Yardımcısı; Yürütme Kurulunun bir üyesidir. Yürütme Kurulu üyelerinin görev ve yetkilerinin yanı sıra; Yürütme kurulu, Başkan ve Başkan Yardımcısı tarafından verilen diğer görevleri de yapar. Antalya Barosu Araştırma ve Geliştirme Merkezi tarafından yapılacak tüm çalışmalarla ilgili gerekli yazışmaların yapılması, etkinliklerin organizasyonu ve tertibinden sekreterle birlikte sorumludur. Başkanın görevlendirmesi halinde Antalya Barosu Akademisi Başkanı’nı temsilen görüşmelere katılabilir, Antalya Barosu Hukuk Araştırma ve Geliştirme Merkezini temsil edebilir. Yürütme kurulu toplantılarında bir oy hakkı vardır. Baro Yönetim Kurulu tarafından atanan Yürütme Kurulu üyeleri arasında yapılacak seçimle belirlenir.

d) Yürütme Kurulu Üyeleri; Antalya Barosu Hukuk Araştırma ve Geliştirme Merkezinin faaliyetlerinin yerine getirilmesi, planlanması ve organizasyonların yerine getirilmesinden sorumludurlar. Her bir Yürütme Kurulu üyesinin Yürütme Kurulu toplantılarında bir oy hakkı bulunmaktadır. Doğrudan Baro Yönetim Kurulu tarafından atanırlar.

MADDE 12 – Antalya Barosu Hukuk Araştırma ve Geliştirme Merkez Yürütme Kurulunun Bir Bütün Olarak Görevleri

Bir başkan ve ayrıca içlerinden bir başkan yardımcısı ve bir sekreter seçilecek olan on dört Yürütme Kurulu üyesinin oluşturacağı Antalya Barosu Akademisi Yürütme Kurulu’nun görevleri şu şekildedir:
a) Başkan tarafından hazırlanmış olan alt yönerge ve benzeri düzenlemeleri incelemek ve kabul etmek.
b) Hukuku, mevzuatı ve avukatlık mesleğinin gelişimi için kısa ve uzun vadeli projeler hazırlamak, çalışmalar yapmak, raporlar ve eylem planları hazırlamak, bunlara ilişkin kararları almak.
c) İşbu yönergenin 4 ve 5 numaralı maddelerinde düzenlenen tüm hususları yerine getirmek, organizasyonları sağlamak, yazışmaları yapmak, etkinlikleri ve işbirliklerini yerine getirmek.
d)
Antalya Barosu Araştırma ve Geliştirme Merkezi, 4 ve 5 numaralı maddede yazılı hususların yerine getirilmesi için her çeşit tedbiri almak ve ilgili kurum, kuruluş ve kurullarla işbirliği yapmakla yetkilidir.
e) Antalya Barosu Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin, 4 ve 5 numaralı maddede yazılı hususları uygulayabilmesi için gerekli harcamaların yapılabilmesi, Antalya Barosu Yönetim Kurulunun onayına bağlıdır..

Denetim
MADDE 13

Antalya Barosu Hukuk Araştırma ve Geliştirme Merkezinin idari ve mali denetimi Baro Başkanlığı'nca yapılır veya yaptırılır.

 

 

DÖRDÜNCÜ KISIM

Son Hükümler

Yürütme
MADDE 14

Bu yönergenin hükümleri Antalya Barosu Yönetim Kurulunca yürütülür.

MADDE 15
Bu yönerge Antalya Barosu Yönetim Kurulunca onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.

Geçici Madde 1
Yürütme Kurulunun oluşması

Bu yönerge, yürürlüğe girdikten sonra 30 Aralık 2024 tarihine kadar Baro Yönetim Kurulunca Antalya Barosu Hukuk Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı ve Yürütme Kurulu üyeleri belirlenir. Başkan ve Yürütme Kurulu üyelerinin belirlenmesinde işbu yönergede yazılı kriterlere göre ilan açılabilmesi mümkündür.
Başkan ve Yürütme Kurulu üyelerinin görevleri, görev sürelerinin dolması ile sona erer ve yeni döneme ilişkin üyeler, işbu yönergedeki usullerle tekrar atanır.

ETKİNLİK TAKVİMİ

22.12.2024
AV. ALİ ÇAĞDAŞ BOZANER
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.