Başvuru Kriterleri :
Başvurucuların aşağıdaki kriterlerden en az bir tanesini taşıması gerekmektedir.
- YÖK tarafından tanınan ve kabul edilen üniversitelerden hukuk alanında tezli lisansüstü çalışmalar yapmış olmak,
- Üniversitelerde, Antalya Barosunca gerçekleştirilen eğitimlerde, meslek odalarında, kamu kurumlarında veya özel kurumlarda en az 2 yıl süreyle eğitmenlik yapmış veya ders anlatmış olmak,
- Üniversitelerarası Kurulun Doçentlik başvurularında kabul ettiği ulusal veya uluslararası bilimsel dergilerde hakem incelemesinden geçerek en az 2 bilimsel makalesini yayınlatmış olmak.
- Hukuk alanında bilimsel nitelik taşıyan eserlerini kitap halinde yayınlatmış olmak
ANTALYA BAROSU AKADEMİSİ YÖNERGESİ
BİRİNCİ KISIM
Amaç ve Kapsam
Amaç
MADDE 1
Bu yönergenin amacı, Antalya Barosu Akademisinin kuruluşu, görevleri, faaliyet alanları, organizasyon yapısı, organları ve organların seçilme ve atanma usulleri ile ilgili esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2
Bu yönerge; Antalya Barosu bünyesinde yapılacak olan eğitim, araştırma, inceleme, bilimsel yayın, dökümantasyon ve etkinliklerin yerine getirilmesi amacıyla kurulan Antalya Barosu Akademisinin yapısı ve işleyişini kapsamaktadır. Antalya Barosu Staj Yürütme Kurulunun faaliyetleri ve organizasyon yapısı işbu yönergenin kapsamı dışındadır.
İKİNCİ KISIM
Kuruluş ve Görev
Kuruluş
MADDE 3
Bu yönergede yazılı görevleri yerine getirmek amacıyla Avukatlık Kanununun 76/1maddesi ve Antalya Barosu Yönetim Kurulunun 13.11.2024 Tarih ve XXX sayılı kararına istinaden Antalya Barosu Akademisi kurulmuştur.
Akademinin merkezi Antalya'dadır.
Görev
MADDE 4
Akademinin görevleri ve faaliyet alanları şunlardır:
1. Eğitim:
a) Avukatların meslek içi eğitimi ve kişisel gelişimi için kurslar açmak, eğitim ve öğretim programlarını uygulamak,
b) Avukatların mesleki ve kişisel gelişimleri için uzmanlık programları, seminer, sempozyum, konferans ve benzeri etkinlikler düzenlemek;
c) (a) ve (b) bendinde yazılı etkinlikler için gerekli görülmesi halinde katılım belgesi düzenlenmesini sağlamak;
d) Başta hukuk ve adalet alanı olmak üzere avukatların mesleki ve kişisel gelişimine katkı koyabilecek her türlü eğitim, kurs, uzmanlık programı, seminer, sempozyum, konferans ve benzeri etkinliklerle ilgili Antalya Barosunun ilgili kurul ve merkezleri ile üniversitelerin, hukuk fakültelerinin, üniversitelerin merkezlerinin ve diğer her türlü kurum, kuruluş ve kurulların hazırlayacakları eğitim planlarının ve araştırma projelerinin yapılmasına ve yürütülmesine yardımcı olmak ve bu etkinliklere paydaş olmak.
e) Avukatlar dışında, stajyer avukatlarının, hukuk fakültesi öğrencilerinin ve ilgi duyan vatandaşların (a), (b), (c) ve (d) bendinde yazılı etkinliklerden niteliklerine uygun düştüğü ölçüde faydalanmalarını sağlamak.
2. İnceleme, araştırma ve yayın:
a) Uluslararası kurum ve kuruluşların hukuk ve adalet alanındaki gelişmelerle ilgili yayınlarını takip etmek, gerekli görülenleri tercüme ettirerek yayımlamak; Türk hukuk ve adalet alanında faydalı olan yabancı eserler için hukuk fakülteleri, Türkiye Barolar Birliği, Üniversiteler, akademik odalar ve diğer ilgili kurum ve kurullarla işbirliği yaparak çeviri planı hazırlamak, yayınlar yapmak, taslaklar hazırlamak.
b) Ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşların hukuk, adalet ve yargı alanında ve avukatlık mesleğine katkısı olabilecek diğer alanlardaki çalışmalarını takip etmek, duyurmak, paylaşmak, bu çalışmalara katkı koymak ve bu çalışmaların paydaşı olmak.
c) Hukuk ve adalet alanıyla ilgili akademik yarışmalar düzenlemek, makale yarışmaları düzenlemek, bu yarışmaları organize etmek, yarışmaların usullerini ve değerlendirme kıstaslarını belirlemek, uygulamak ve yarışmaları sonuçlandırmak.
d) Avukatların ve stajyer avukatların mesleki yaşamlarında faydalanabilecekleri rehber, kılavuz, kitapçık, broşür, kitap gibi mesleki yayınlar üretmek ve bunları kullanıma sunmak.
e) Hukuk ve adalet alanını ilgilendiren eğitim ve öğretim çalışmaları hakkında ilgili kurum, kuruluş ve kurullara, Antalya Barosu Yönetim Kurulu kanalı ile bilimsel görüş bildirmek.
3.Dokümantasyon:
a) Türkiye ve diğer devletlerdeki hukuk ve adalet alanını ilgilendiren belgelerin, mevzuatın, mahkeme kararlarının ve yayınların ilgililerin faydalanmasına sunulmasını sağlamak üzere bir bilgi ve belge merkezi, bilgi bankası kurmak.
b) Antalya Barosu üyelerinin kullanımına tesis edilmek üzere bir fiziki ve / veya sanal kütüphane kurmak, kurulan kütüphaneyi geliştirmek.
c) Türk hukuk ve adalet bibliyografyalarını hazırlamak, hazırlatmak ve bunları yayımlamak.
d) Sanal ortamda avukatların kullanımına açık bir dilekçe arşivi kurulmasını sağlamak, kurulan dilekçe arşivini geliştirmek.
4.Diğergörevler:
Bu yönergenin amaçları doğrultusunda Baro Yönetim Kurulunca verilen diğer görevleri ve tavsiye kararlarını yerine getirmek.
İşbirliği
MADDE 5
Akademi, görevlerini yerine getirebilmek için başta Antalya Barosunun diğer kurul ve merkezleri, üniversiteler, üniversitelerin sürekli eğitim merkezleri ve diğer merkezleri, hukuk fakülteleri, diğer barolar ve baroların ilgili kurul ve merkezleri, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Noterler Birliği, AHİM, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Yüksek Seçim Kurulu, ve görevin gerektirdiği kamu veya özel nitelikli diğer tüm kurum, kuruluş ve kurullarla işbirliği yapar; bunlarla ortak çalışma, araştırma, eğitim programları uygulayabilir; danışma kurulları ve komisyonlar oluşturabilir.
Yurt içi ve yurt dışındaki uzmanlardan faydalanabilir; ilgili uluslararası kurumlarla mesleki ve bilimsel ilişkiler kurabilir.
Akademi tüm girişim ve yazışmalarını Antalya Barosu Yönetim Kurulu onayı ve kararı ile yapar.
ÜÇÜNCÜ KISIM
Akademi Teşkilatı
BİRİNCİ BÖLÜM - Antalya Barosu Akademisi Yürütme Kurulu’nun Teşekkülü
MADDE 6 - Antalya Barosu Akademisi Yürütme Kurulu’nun Teşekkül Amacı
İşbu yönergede düzenlenen tüm etkinlik ve faaliyetler, Antalya Barosu Akademisi Yürütme Kurulu tarafından yürütülür.
MADDE 7 - Antalya Barosu Akademisi Yürütme Kurulu’nun Yetkilerinin Kapsamı Antalya Barosu Akademisi Yürütme Kurulunun yetkileri, Antalya Barosu Akademisinin görevleri ve faaliyetler alanları konusunda işbu yönergede yer alan tüm düzenlemeleri kapsamaktadır.
MADDE 8 - Antalya Barosu Akademisi Yürütme Kurulunun Organizasyon Yapısı ve Toplantı Usulleri
a) Antalya Barosu Akademisi Yürütme Kurulu, Baro Yönetim Kurulunca 9. maddedeki kriterlere göre atanan bir başkan ve yine Baro Yönetim Kurulunca 9. maddedeki kriterlere göre atanan on dört üyeden oluşur.
b) Yürütme Kurulu Üyeleri kendi aralarından bir başkan yardımcısı ve bir sekreter seçerler.
c) Kurul üyesi avukatların görev süresi iki yıldır. Görev süresi biten avukat yeniden görev alabilir.
d) Yürütme Kurulu, Akademinin tüm çalışmalarından birinci derecede sorumludur.
e) Yürütme Kurulu üyeleri çalışmalarından dolayı Baro Yönetim Kuruluna karşı sorumludur. Yürütme Kurulunun yapacağı tüm plan, etkinlik ve çalışmalar Antalya Barosu Yönetim Kurulunun onayı ve kararı ile gerçekleşir.
f) Yürütme Kurulu olağan olarak ayda en az bir kere toplanır. Kurul Başkanı gerekli gördüğü durumlarda kendisi ya da bir kurul üyesinin teklifi üzerine kurulu olağanüstü olarak toplantıya çağırabilir. Toplantının uzaktan ya da yüz yüze yapılmasına karar verilebilir. Toplantı gündemi ve usulü Başkan tarafından hazırlanır ve önceden üyelere duyurulur.
g) Olağan ve olağanüstü toplantılarda 1136 sayılı Avukatlık Yasasının Baro Yönetim Kurulu toplantılarına ilişkin hükümleri uygulanır. Toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar alınır. Karara muhalif üye veya üyelerin talep etmesi halinde karar defterine şerh düşülebilir. Eşitlik halinde Başkanın oyu belirleyici olur. Başkan olmadığı durumlarda toplantıya Başkan Yardımcısı, her ikisinin de bulunmadığı durumlarda kurulun en kıdemli üyesi toplantıya başkanlık eder. Toplantıda alınan kararlar bir tutanakla veya karar defterine yazılmak suretiyle saptanır. Kararların birer örneği Baro Yönetim Kuruluna gönderilir ve tüm kararların asılları beş yıl süre ile saklanır.
h) Antalya Barosu Yönetim Kurulu tarafından, Yürütme Kurulu toplantılarına Antalya Barosuna kayıtlı olma şartı aranmaksızın Özel Hukuk Anabilim Dalı’ndan 2, Kamu Hukuku Anabilim Dalı’ndan 2 öğretim üyesinin katılması kararlaştırılabilir.
Bu şekilde katılacak olan öğretim üyeleri Başkan, Başkan Yardımcısı ve Yazman dışında Yürütme Kurulunun üyesi olarak kabul edilir. Diğer üyelerin Antalya Barosuna kayıtlı olması şarttır.
İKİNCİ BÖLÜM- Antalya Barosu Akademisi Başkanı ve Yürütme Kurulu Üyelerinin Seçimi
MADDE 9
Antalya Barosu Akademisi Başkanı ve Yürütme Kurulu üyeleri aşağıda belirtilen şartlardan en az birini sağlayan Antalya Barosu’na kayıtlı avukatlar arasından Antalya Barosu Yönetim Kurulu tarafından atanır:
- YÖK tarafından tanınan ve kabul edilen üniversitelerden hukuk alanında tezli lisansüstü çalışmalar yapmış olmak,
- Üniversitelerde, Antalya Barosunca gerçekleştirilen eğitimlerde, meslek odalarında, kamu kurumlarında veya özel kurumlarda en az 2 yıl süreyle eğitmenlik yapmış veya ders anlatmış olmak.
- Üniversitelerarası Kurulun Doçentlik başvurularında kabul ettiği ulusal veya uluslararası bilimsel dergilerde hakem incelemesinden geçerek en az 2 bilimsel makalesini yayınlatmış olmak.
- Hukuk alanında bilimsel nitelik taşıyan eserlerini kitap halinde yayınlatmış olmak
MADDE 10
Başkanın özürlü veya izinli olması ya da geçici olarak görevinden ayrılması durumunda, Başkana ait görev ve yetkiler, Başkan Yardımcısı tarafından yerine getirilir. Süresinden önce boşalan Başkan, Başkan Yardımcısı veya Sekreter görevine on beş gün içinde birinci fıkrada yazılı usullere göre yeniden seçilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM- Antalya Barosu Akademisi Başkanı, Başkan Yardımcısı, Sekreteri ve Yürütme Kurulu Üyelerinin Görevleri
MADDE 11 – Başkan, Başkan Yardımcısı ve Sekreterin Görev ve Yetkileri
Başkan Akademiyi temsil eder.
Başkan, Akademinin yönetiminden, işbu yönergede yer alan tüm görev ve faaliyetlerin yerine getirilmesinden, eğitim ve araştırma faaliyetlerinin çalışma programına uygun olarak yürütülmesinden, Akademide görev alan üyelerin görevlerini gereği gibi yerine getirmesinden ve denetiminden sorumludur. Yürütme kurulu toplantılarında bir oy hakkı vardır. Doğrudan Baro Yönetim Kurulu tarafından atanır.
b)Genel Sekreter; Yürütme Kurulu’nun bir üyesidir. Yürütme Kurulu üyelerinin görev ve yetkilerinin yanı sıra; Yürütme kurulu, Başkan ve Başkan Yardımcısı tarafından verilen diğer görevleri de yapar. Yürütme Kurulu toplantılarının tertibi, Baro Akademisi tarafından yapılacak tüm etkinliklerle ilgili gerekli yazışmaların yapılması, etkinliklerin organizasyonu ve tertibinden sorumludur. Yürütme kurulu toplantılarında bir oy hakkı vardır. Baro Yönetim Kurulu tarafından atanan Yürütme Kurulu üyeleri arasında yapılacak seçimle belirlenir.
c) Başkan Yardımcısı; Yürütme Kurulu’nun bir üyesidir. Yürütme Kurulu üyelerinin görev ve yetkilerinin yanı sıra; Yürütme kurulu, Başkan ve Başkan Yardımcısı tarafından verilen diğer görevleri de yapar. Baro Akademisi tarafından yapılacak tüm etkinliklerle ilgili gerekli yazışmaların yapılması, etkinliklerin organizasyonu ve tertibinden sekreterle birlikte sorumludur. Başkanın görevlendirmesi halinde Antalya Barosu Akademisi Başkanı’nı temsilen görüşmelere katılabilir, Akademi’yi temsil edebilir. Yürütme kurulu toplantılarında bir oy hakkı vardır. Baro Yönetim Kurulu tarafından atanan Yürütme Kurulu üyeleri arasında yapılacak seçimle belirlenir.
d) Yürütme Kurulu Üyeleri; Akademi’nin faaliyetlerinin yerine getirilmesi, planlanması ve organizasyonların yerine getirilmesinden sorumludurlar. Her bir Yürütme Kurulu üyesinin Yürütme Kurulu toplantılarında bir oy hakkı bulunmaktadır. Doğrudan Baro Yönetim Kurulu tarafından atanırlar.
MADDE 12 – Antalya Barosu Akademisi Yürütme Kurulunun Bir Bütün Olarak Görevleri
Bir başkan ve ayrıca içlerinden bir başkan yardımcısı ve bir sekreter seçilecek olan on dört Yürütme Kurulu üyesinin oluşturacağı Antalya Barosu Akademisi Yürütme Kurulu’nun görevleri şu şekildedir:
a) Başkan tarafından hazırlanmış olan alt yönerge ve benzeri düzenlemeleri incelemek ve kabul etmek.
b) Kısa ve uzun vadeli eğitim ve öğretim planları hazırlamak, eğitim ve öğretim hizmetlerine ilişkin kararları almak.
c) İşbu yönergenin 4 ve 5 numaralı maddelerinde düzenlenen tüm hususları yerine getirmek, organizasyonları sağlamak, yazışmaları yapmak, etkinlikleri ve işbirliklerini yerine getirmek.
d) Akademi, 4 ve 5 numaralı maddede yazılı hususların yerine getirilmesi için eğitim ve öğretim ile ilgili her çeşit tedbiri almak ve ilgili kurum, kuruluş ve kurullarla işbirliği yapmakla yetkilidir.
e) Akademinin, 4 ve 5 numaralı maddede yazılı hususları uygulayabilmesi için gerekli harcamaların yapılabilmesi, Antalya Barosu Yönetim Kurulunun onayına bağlıdır..
Denetim
MADDE 13
Akademinin idari ve mali denetimi Baro Başkanlığı'nca yapılır veya yaptırılır.
DÖRDÜNCÜ KISIM
Son Hükümler
Yürütme
MADDE 14
Bu yönergenin hükümleri Antalya Barosu Yönetim Kurulu'nca yürütülür.
MADDE 15
Bu yönerge Antalya Barosu Yönetim Kurulunca onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.
Geçici Madde 1
Yürütme Kurulunun oluşması
Bu yönerge, yürürlüğe girdikten sonra 20 Aralık 2024 tarihine kadar Baro Yönetim Kurulunca Antalya Barosu Akademisi Başkanı ve Yürütme Kurulu üyeleri belirlenir. Başkan ve Yürütme Kurulu üyelerinin belirlenmesinde işbu yönergede yazılı kriterlere göre ilan açılabilmesi mümkündür.
Başkan ve Yürütme Kurulu üyelerinin görevleri, görev sürelerinin dolması ile sona erer ve yeni döneme ilişkin üyeler, işbu yönergedeki usullerle tekrar atanır.