TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ&S217;NİN TÜRKİYE&S217;SİNİN SİLİNMEK İSTENMESİYLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 7.02.2018 | Okunma Sayısı: 2550

BASINA VE KAMUOYUNA

Söze, daha geçen günlerde saygı ve şükranla andığımız Uğur Mumcu'yla başlıyoruz: "Adaletin üç ayağı vardır. Bu üç ayağın birincisi yargıç, ikincisi savcı, üçüncüsü avukattır. Adaletin bu üç ayağından biri zedelenirse, adaleti ayakta tutmaya olarak yoktur. Bunun içindir ki hukuk devleti, yargı bağımsızlığına ve özgür barolara dayanır. Yargıç bağımsız değilse, savcı bağımsız değilse, avukat her gün çeşitli baskılarla karşı karşıya ise bundan adalet duygusu zarar görür, dolayısıyla bütün toplum, bu zararın yükünü taşımak zorunda kalır."

Hukukun üstünlüğü endeksinde 113 ülke arasında 101. sıraya gerilediğimiz, yargı bağımsızlığında üçüncü dünya ülkelerinin seviyesine düştüğümüz bu süreçte, adil yargılanma, hukuk güvenliği gibi kavramlara işlerlik kazandıran, yurttaşların hak arama özgürlüklerinin temsilcisi olan avukatlar, avukatların örgütleri olan barolar ve baroları temsil eden Türkiye Barolar Birliği, açıklanamaz ve kabul edilemez bir baskı ve tehlikeyle karşı karşıyadır. İlerleyen aşamalarda bağlı ve bağımlı barocuklar yaratılmak istendiğinin farkındayız. Bugünse Türkiye Barolar Birliği’nin Türkiye'si silinmek istenmektedir. Bu istek, Cumhuriyet savcılarının "Cumhuriyet"inin düşürülmesi isteğiyle eşanlamlıdır. Bu istek, Türk Milleti adına karar veren mahkemelerin, kimin adına karar vereceği tartışmasına da neden olacak, çok ciddi tehlikeler içeren bir istektir.

Yargı, yalnızca yargıçlara, yalnızca savcılara, yalnızca avukatlara bırakılamayacağı gibi, yalnızca seçilmişlere de bırakılamaz. Yargı milletindir, kamusaldır.

Bağımsızlık ve tarafsızlık önceden verilen bir paye, bir lütuf değildir. Çetin ve zorlu bir mücadele direnci ve kararlılığıyla kazanılmıştır.

Bizler Atatürk ilke ve devrimleri için, Türkiye’nin demokratik ve laik bir cumhuriyet, insan haklarına dayalı sosyal bir hukuk devleti olması için hep mücadele ettik, etmeye de kararlıyız. Hukuk devletinin olmazsa olmaz koşulunun bağımsız ve tarafsız yargı; yargının da olmazsa olmaz koşulunun özgür savunma olduğunu biliyoruz.

Eşitliğin de, özgürlüğün de, kardeşliğin de, gönencin de, varsıllığın da hukukun üstünlüğünden geçtiğinin bilinciyle tarihe not düşüyoruz: Hukuk devleti yıkılırsa, geriye kalana devlet denmez!

Bilgilerinize sunarız. Saygılarımızla.

 

ANTALYA BAROSU BAŞKANLIĞI

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

24.11.2024
AV. ALİ ÇAĞDAŞ BOZANER
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.